Regeneracio Plats

REGENERACIÓ DE PLATS CUINATS

DEFINICIÓ

Procés que té com a objectiu tornar a un estat de consum un aliment que s’ha sotmès a una tècnica de conservació tot mantenint les seves propietats.


La regeneració dels aliments ens ha de permetre:

Mantenir les propietats organolèptiques i nutritives del producte cuinat. És a dir, la seva qualitat.

Garantir la seguretat higiènico-alimentària dels productes (especialment contra la contaminació bacteriana). És a dir, la seva innocüitat.

Disposar de l’aliment de forma apta pel servei o per la seva utilització en altres elaboracions


En parlar de regeneració, cal distingir entre:

Aliments precuinats: aquells als quals s’ha aplicat una preparació culinària incompleta. En aquest cas, regenerar voldrà dir, aplicar un tractament culinari adicional.

Aliments cuinats: aquells als quals s’ha aplicat una preparació culinària completa. En aquest cas, la regeneració implicarà simplement posar a punt pel consum immediat.


TÈCNIQUES I PROCESSOS

La regeneració pot fer-se utilitzant diferents medis i processos, que variaran en funció del tipus de producte i la tècnica de conservació.


En general distingirem:

Regeneració d’elaboracions congelades.

Regeneració d’elaboracions refrigertades.

Regeneració d’aliments conservats amb altres tècniques.


REGENERACIÓ D’ELABORACIONS CONGELADES

Distingirem dos mètodes:

Descongelació a temperatures baixes: Generalment, aquest tipus de regeneració anirà acompanyat d’un segon procés regeneratiu destinat a retermalitzar els aliments. Es pot fer en la càmara frigorífica (més lentament) o en aigua freda (més ràpidament). El primer cas, és preferible. Òbviament, no traurem el producte del seu envàs. Evitarem la regeneració a temperatura ambient.

Descongelació a temperatures elevades: En general és poc recomanable. Recordar la norma: congelar ràpidament, descongelar lentament!!). Però hi ha alguns preparats (sovint industrials) que ho permeten o ho requereixen. Es pot fer al forn convencional, al microones, o mitjançant la cocció directa (verdures, fruits vermells i algunes fritures).


PRINCIPIS QUE CAL COMPLIR EN LA REGENERACIÓ D’ELABORACIONS REFIGERADES

Cal pujar la temperatura de l’aliment fins:

Superar els 65 °C en cas dels aliments calents. (I generalment, no superar els 72 °C si no volem continuar cuinant l’aliment).

Superar els 3 °C en el cas dels aliments freds.

Cal regenerar el producte just abans de la seva utilització i procurar el seu consum quan abans millor. Si aquest no és immediat, mantindrem els aliments regenerats en la temperatura de seguretat (70 °C) per evitar la proliferació de microorganismes.


Procurar que la regeneració es faci de manera homogènia (evitant ressecar les parts externes o deixar l’aliment fred en les internes).


Cal controlar el temps de regeneració i les temperatures de conservació en calent (apuntar per establir controls en tot el procés).


REGENERACIÓ D’ELABORACIONS REFRIGERADES

Regeneració en recipient al foc: posar l’aliment (desprovist del seu envàs) en un recipient adequat i escalfar-lo a foc mitjà-baix fins assolir la temperatura de servei.


Regeneració al forn: procedirem igual que en la tècnica anterior però atendrem a les carácterístiques del forn.

Forn convencional: taparem l’aliment per evitar que es ressequi. En cas de productes amb salses és convenient afegir alguna mena de brou per rehidratar la preparació.

Forn mixt: es seleccionarà l’opció del forn adequada, generalment la combinació de calor per convecció i l’injecció gradual de vapor.

Forn a pressió: es seleccionarà la combinació de vapor i pressió adequats segons el tipus d’aliment.

Forn microones: es seleccionarà un recipient adequat (mai metàl·lic) i es taparà (tapa, campana, film) per evitar que es ressequi. En cas d’aliments líquids o semilíquids pot ser convenient remoure de tant en tant per igualar la temperatura de totes les zones.


Regeneració al bany maria: es pot utilitzar per regenerar el producte assegurant-nos de no cremar-lo, però sobretot serveix per mantenir les preparacions en calent. Vigilarem constantment que el bany no s’assequi.


REGENERACIÓ: ALTRES TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓ

Productes cuinats al buit: Regeneració al bany maria (o róner o forn amb vapor)

Productes deshidratats: Immersió en aigua

Productes en salaó: Immersió en aigua i canvi d’aigua

Productes fumats o envinagrats: Consum directe.

Productes adobats o macerats: Cuinat del producte.


Descarrega't la versió per imprimir